Stanleys in het wild: de Stanley van Henrik

Article Image

Het is geen geheim dat Stanley gemaakt is om lang mee te gaan. Het gebeurt geregeld dat een Stanley thermosfles die vijftig jaar geleden uit de fabriek kwam rollen, nog steeds wordt gebruikt om koffie warm te houden. In dat kader vertelt onze nieuwe serie Stanleys in het wildde verhalen van jullie nagenoeg onverwoestbare Stanleys: de plaatsen waar ze zijn geweest en de dingen die ze hebben meegemaakt. 

Deze keer zetten we onze tent op in de Deense wildernis met alleskunnerHenrik Lindgaard en zijn jaloersmakende Stanley verzameling 

Je hebt een geweldige Stanley kampeerset. Kun je ons iets vertellen over je collectie?  

Ik heb een oudereisbeker, de oude versie van deStanley Classic Easy Wide Mouth heupfles en deStanley Adventure Stainless Steel kookset. Ik kreeg mijn kookset zo'n zes of zeven jaar geleden cadeau voor kerst. Ik gebruik hem om te koken als ik alleen kampeer of om er saus in te maken als er meer mensen zijn. Verder gebruik ik hem in de winter om water te koken voor warme chocolademelk of om cowboykoffie te maken.  

Wat bedoel je met cowboykoffie? 

Dat is koffie zetten zonder filter. 

Lekker. Wat pak je nog meer in als je gaat kamperen?  

Dat verschilt. Het hangt af van het soort reis dat ik maak: een kanotocht, kamperen in een warme tent, een trektocht, een tocht per vlot, kamperen in een grote tent met buiten koken of een roadtrip. Als ik met een rugzak reis, probeer ik altijd weinig gewicht mee te nemen. Dat doe ik al heel lang, zodat ik geen dingen inpak die ik niet gebruik.

Wat neem je mee als je gaat kanoën? Ik kan me voorstellen dat je niet veel ruimte hebt om spullen mee te nemen. 

Als ik ga kanoën neem ik een tent of een hangmat mee, spullen om buiten te koken, mijn slaapspullen en een koud biertje.

Wanneer ben je begonnen met kamperen? 

Ik ben meer dan tien jaar padvinder geweest toen ik jonger was. Toen mijn zoon vijf was, mocht hij padvinder worden (ook al moet je zes jaar zijn om daarmee te beginnen). In de zomer was er een groot padvinderskamp waar padvinders uit andere landen kwamen. Ik leende een tent van een vriend en daar sliepen we vijf dagen in. En toen begon mijn volwassen buitenleven.

Hoe zit het met kamperen in Denemarken? Mag je overal kamperen? 

Nee, nergens, maar we hebben zoiets als gratis kamperen. Dan kun je in 275 bossen kamperen zonder te vragen.

Waar ga je graag heen? 

Ik maak gebruik van de bossen waar je vrij mag kamperen en ik ken mensen die bossen bezitten, dus ik heb toestemming om daar te kamperen.

Je kookt nogal uitgebreide maaltijden buiten. Heb je tips om buiten de keuken te koken? 

Begin met wat je thuis in de koelkast hebt. Er liggen altijd uien, wortels, lente-uitjes, prei, groene paprika's, worstjes en een beetje boter in de mijne. Gooi alles in een pan boven het vuur en het zal fantastisch smaken... of pak een blikje kabeljauwkuit en gooi dat in een pan.

Ik maak graag eenpansgerechten met pasta of sudderpotjes. Gewoon iets met wat vlees erin. Als ik 's morgens twee of drie uur de tijd heb, maak ik graag langzaam kampvuurspek. Eten smaakt beter in de natuur.

Wat vind je verder leuk om te doen tijdens het kamperen? 

Als ik met anderen kampeer, hebben we altijd kleine projecten en besteden we veel tijd aan het verzamelen van brandhout. En als ik alleen ben, vind ik het heerlijk om wat te snijden. Ik heb mijn hele leven een bijl gebruikt en nog nooit een ongeluk ermee gehad.

Zelfs mensen die in een luxe huis wonen, houden van kamperen. Wat is er zo bijzonder aan slapen in de wildernis? 

Het is de frisse lucht. Ik denk dat het iets te maken heeft met dat het leven eenvoudiger is als je kampeert, in ieder geval voor even. In deze tijd hebben we altijd wel iets te doen of te bereiken of zijn er dingen die we niet moeten vergeten. Als ik ga kamperen, draait het om vertragen en genieten van de kleine dingen.

Heb je een favoriete herinnering aan je kampeerreizen? 

Ik heb er zoveel... met mijn gezin kamperen in Zweden in de zomer of solo kamperen in een sneeuwstorm.

Klinkt goed. Als laatste: welke warme drank drink je het liefst uit je Stanley als je gaat kamperen? 

Koffie. 

Om meer te lezen over Henriks kampeeravonturen klik je hier

Heb je ook een Stanley met een verhaal? We horen graag van je. Deel je verhaal hier en verdien 100 euro die je kunt besteden op onze website.


Terug naar blog MIJN STANLEY