Built For Life: Peter Perch

Article Image
Peter Perch heeft een achtergrond in skateboarden en graffiti. Hij maakte kunst waarvan hij dacht dat andere mensen het zou willen zien. Pas toen hij ging tekenen en schilderen waar hij al sinds zijn kindertijd door geobsedeerd was, vond hij een nieuwe richting voor zijn kunst. Pas toen had hij echt beet.
In het kader vanonze samenwerking met Peter Perch nodigden we de viskunstenaar uit om zijn Built for Life passie te delen. We gingen met Peter in gesprek en vroegen hem naar zijn liefde voor vissen en zijn viskunst. 
Stanley: Kun je ons iets vertellen over jezelf en je kunst?
Peter Perch: Mijn naam is Peter Perch, ik ben viskunstenaar. Ik schilder vissen. Ik leef vissen. Ik vis vissen. Ik ben illustrator van vissen en wilde dieren. Ik ben gevestigd in Nederland, maar werk aan wereldwijde projecten. Ik ben niet de viskunstenaar die je grootvader kende. Ik maak geen realistische oude schilderijen van forellen. Ik heb een achtergrond in skateboarden en graffiti. Ik denk dat dit de reden is waarom mijn ontwerpen van een afstand de aandacht trekken.

Stanley: Wat maakt jouw kunst zo uniek en populair over de hele wereld?
Peter Perch: Achteraf gezien is het allemaal best logisch. Aan het begin van mijn carrière was ik te veel bezig met het maken van kunst waarvan ik dacht dat mensen het wilden zien. Pas toen ik kunst begon te maken die ik wilde zien, besefte ik dat ook andere mensen dat willen zien. Ik hou me niet echt aan de traditionele regels van de viskunst. Ik vind het leuk om dingen te combineren. Ik gebruik verschillende technieken. Ik gebruik inside jokes die alleen vissers begrijpen of maak grappen over vissen, vissers of mezelf.

Stanley: Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in vissen, en hoe ben je viskunstenaar geworden?
Peter Perch: Als kind ging ik vaak in de buurt fietsen om vissen te spotten in de kanalen of de rivieren en ze te vangen. Daarna bestudeerde ik ze. Ik denk dat het in mijn bloed zat om viskunstenaar te worden. Vissen vangen is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van mijn creatieve proces. Pas nadat ik bepaalde vissoorten heb gevangen, begrijp ik ze echt. En pas dan kan ik ze illustreren of schilderen. Ik ben elke dag uren bezig met het tekenen van schubben. Dat is voor mij een soort meditatie. Ik ga er helemaal in op en teken alleen maar schubben, schubben en schubben.

Stanley: We weten dat je Stanley producten gebruikt in je dagelijks leven, tijdens het vissen en als je aan je viskunst werkt. Wat vind je het mooiste aan deze samenwerking met Stanley?
Peter Perch: Eigenlijk heeft elke visser die ik ken al een Stanley fles. Je opa gebruikte deze fles al tijdens het vissen. Ik ben echt trots op deze samenwerking met Stanley, want het is zo'n iconisch product. Het is echt een goed product om viskunst op te zetten. 

Stanley: Een laatste vraag Peter: wat heeft de toekomst voor jou in petto?
Peter Perch: Ik ben erg benieuwd wat de toekomst zal brengen, maar één ding weet ik zeker, het zal vis zijn.
Klik hier om de andere Stanley Stories te bekijken.
 
 

Terug naar blog STANLEY VERHALEN